ReewildEen aanrijding met een ree. Het kan iedereen zomaar overkomen op een onverwacht moment. Ineens staat u - meestal in het donker - langs de kant van de weg met een dode (of nog levende) ree. Of het dier is gewond in de bosjes naast de weg gelopen. Een situatie die niemand mee wil maken uiteraard.

Deze schrik is realiteit; in de hele provincie Drenthe worden jaarlijks circa 600 aanrijdingen met reeën geregistreerd. Gelukkig is er meestal geen persoonlijk letsel, maar wel vaak veel schade aan uw auto. En niet te vergeten het dierenleed dat door de aanrijdingen helaas wordt veroorzaakt. Om het dierenleed zoveel mogelijk te beperken en om beter zicht te krijgen op de locaties waar vaak aanrijdingen met reeën plaatsvinden, vraagt wildbeheereenheid Het Groote Veld graag uw aandacht voor de valwildregeling die onlangs - in opdracht van de provincie - is ingevoerd in heel Drenthe (zie hiervoor ook de digitale flyer op onze site).

Indien u een ree heeft aangereden (of als u een door iemand anders aangereden ree ziet) verzoeken wij u vriendelijk om zo spoedig mogelijk te bellen met de provinciale coördinator van de regeling op nummer: 06 - 19 24 05 55. Dit algemene nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Het is handig om dit nummer in uw telefoon op te slaan.

Direct na de melding zorgt de coördinator dat er een provinciaal aangestelde vrijwilliger van de valwildregeling naar de plaats van de aanrijding gaat. De vrijwilligers zijn getraind om in dit soort situaties te handelen. Zij zijn lid van de plaatselijke wildbeheereenheid en hebben materialen om veiligheid te bieden. Ook zijn ze in het bezit van de benodigde juridische documenten om op te treden. Ter plaatse aangekomen kan ingeschat worden of het dier via de dierenambulance te redden is. In het ongunstigste geval zal het dier snel en vakkundig uit het lijden moeten worden verlost, in overleg met de hulpdiensten.

Indien het ree niet (meer) wordt aangetroffen zal met een daarvoor opgeleide jachthond het dier worden opgezocht. Registratie van de aanrijding vormt het sluitstuk van de afhandeling.

Het voorkomen van aanrijdingen is uiteraard het beste. Matig daarom uw snelheid in bosrijke gebieden en let u alstublieft ook goed op wild in de berm dat de weg wil oversteken.

Leest u ook de flyer alstublieft. Met uw medewerking wordt erger voorkomen.

Zie ook: Mantinger dodenweg is nu weer een reeënparadijs.


De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.